Va ajunge cersetoria din Marea Britanie la nivelul celei din Romania?

| Despre si pentru romani | 24/05/2015

Va ajunge cersetoria din Marea Britanie la nivelul celei din Romania?

Probabil niciodata asa cum este la noi, dar cu siguranta DA sub o alta forma.

Exista termenul de cersetorie moderna sau este doar un mod cinstit de a castiga bani fara o raspundere reala?

Tarile mai sarace precum Romania cunosc in cea mai mare parte forma de cersetorie clasica, in care cel nevoias, dupa ce spune o rugaciune sau cere lingusitor sa fie ajutat, intinde mana pentru a primii bani.

In tarile mai dezvoltate, si in care datorita legilor aspre, cersetoria clasica a fost in totalitate interzisa in locurile publice, aceasta a luat o cu totul alta forma.
O forma moderna in care persoana in cauza este nevoita sa ofere cu talent sau fara, o scena actoriceasca, un fragment muzical, un dans atractiv sau orice alta activitate care poate sa starneasca rasul, sa provoace uimire sau placere.

La finalul unei astel de activitati, exista intotdeauna o palarie intoarsa in sus, un prosop sau o cutie in care privitorii pot ajuta cu cat considera de cuviinta la sprijinirea talentului celor in cauza.

Unii sunt cu adevarat fantastici si ofera piese muzicale uimitoare, vocal sau la instrumente.
Altii inventeaza si gasesc tot felul de activitati creative care dau viata zonei in care se instaleaza pentru cateva ore.
De la magicieni, dansatori de strada, cantareti la instrumente sau beatboxing, la personaje din povesti suspendate in aer, toti aduna in jurul lor cercuri mari de curiosi (in mare parte turisti) ce contribuie pentru cateva minute la o atmosfera atragatoare de spectacol care se repeta mereu pentru alti si alti trecatori.

Sunt aceste activitati forme de cersetorie moderna? Poate ca nu. Cu siguranta insa talentele trebuie rasplatite pentru efortul lor. Totul depinde de cum iti ceri rasplata. Vii imbracat decent si oferi un spectacol pe cinste sau apari in vazul tuturor in haine rupte si murdare incercand sa aduni oameni in jurul tau? …si mai mult…te asezi direct pe asfalt ca sa arati cat de greu este sa achizitionezi un scaunel.

Un astfel de caz, pentru care am si dorit sa scriem acest articol, poate fi intalnit in zona Hammersmith, din Londra, pe unul din trotuarele pline de trecatori, unde apare din cand in cand un barbat care scoate niste sunete simple dar interesante pe un ritm foarte linistitor, dintr-un jalon pentru redirectionarea circulatiei.
Nu judecam cazul nevoiasului pentru ca nu stim cum a ajuns in acea situatie insa ii admiram "opera muzicala si imaginatia".
Roman in UK va ofera sansa de a-l asculta LIVE in inregistrarea adaugata acestui articol. Noua ne-a placut si suntem siguri ca poate sa ofere un sentiment de liniste tuturor, mai ales celor care trec pe acolo. Sunetul rasuna pe o raza de aproximativ 50m chiar daca aglomeratia creeaza un zumzet obositor.

Si totusi cersetoria ia o tot mai mare amploare chiar si in tarile moderne. Oameni care trec prin necazuri reale greu de suportat sau oameni care considera ca este mai usor sa astepti un ajutor de la altii, invadeaza strazile si spatiile publice.

Cineva trebuie sa ia atitudine si sa le ofere sprijinul moral si financiar de care au nevoie.

     

858 vizualizari, 1 astazi