Legenda lui Mos Nicolae! Traditii si Obiceiuri

| Despre si pentru romani | 05/12/2015

Sfantul Nicolae este cunoscut pentru iubirea lui fata de oameni in special pentru copii, fiind o sarbatoare fixa, celebrata in fiecare an pe data de 6 Decembrie.

Ca in fiecare an "Mos Nicolae" este asteptat de copii cu multa bucurie si entuziasm, pregatindu-si ghetutele pentru darurile ce le va aduce mosul.

Se spune ca in noaptea de 5 spre 6 Decembrie, Mos Nicolae vine la geamuri pentru a vedea copiii care sunt cuminti, punandu-le in cizmulite dulciuri, fructe sau orice alt cadou.

Deasemenea tot Mos Nicolae este cel care ii pedepseste pe copiii obraznici si neascultatori oferindu-le in schimbul cadourilor cate o nuielusa argintie.

Toata povestea "impartirii cadourilor pe ascuns" reiese de la o legenda veche inca din secolul al IV lea, cand trei surori cu o stare financiara precara nu reuseau sa isi gaseasca alesul din cauza situatiei familiei, tatal lor vrand sa le vanda.

Se povesteste ca atunci cand a venit vremea ca fata cea mare sa se marite, Sfantul Nicolae a lasat noaptea tarziu in fata usii, un sac plin cu aur.

Aceiasi poveste s-a repetat si la cea de-a doua fata insa cand a venit momentul ca fata cea mica sa se marite tatal lor a decis ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de panda afara pentru a vedea ce se intampla.

In aceea noapte tatal fetelor a reusit sa il vada pe Sfantul Nicolae, care s-a urcat pe deasupra casei si a aruncat pe horn un sac care a ajuns direct intr-o soseta ce era pusa la uscat.

De aici povestea asezarii ghetutelor sau a sosetelor a devenit un obicei traditional in noaptea de Mos Nicolae, noapte mult asteptata de copii.

Chiar si in ziua de azi unii copii asteapta sa il vada pe Mos Nicolae stand trezi aproape toata noaptea insa, spre deosebire de Mos Craciun, acesta nu se arata niciodata.

 

Traditii si Obiceuri de Mos Nicolae

Pentru ca in Noul An, toti membrii familiei sa aiba mai mult noroc si sanatate, femeile aduc in casa crengute de mar pe care le pun intr-un vas cu apa. Daca acestea vor inmuguri pana la Anul nou, toti membrii familiei vor fi mult mai norocosi pe  noul an.

Traditia populara spune ca in seara de Mos Nicolae nu se ofera nimic de culoare neagra sau vreun obiect ascutit.

Deasemenea de evitat sunt si margelele deoarece se crede ca aduc cel mai mare ghinion perturband linistea persoanelor dragi.

   

154 vizualizari, 1 astazi